Temizliğin vazgeçilmezi: Çamaşır deterjanları

Arşiv.
Arşiv.

Küllü su ve sabun eşliğinde tokmakla dövülen çamaşırlar, yıllar içerisinde gelişen teknoloji sayesinde çamaşır makinelerine emanet edildi. Oluşan bu yeni pazar ve yeni ihtiyaçlar çamaşır deterjanlarına ait ürün gruplarını da çeşitlendirdi. Bugün her evin olmazsa olmaz ürün gruplarından biri olan çamaşır deterjanları farklı markalarla market raflarında tüketicilerin seçimini bekliyor.

Toz mu yoksa sıvı deterjan mı?

Çamaşır deterjanı deyince akla ipe asılmış kurumayı bekleyen bembeyaz ve capcanlı renklere sahip giysiler gelir. Peki, bizi mutlu eden bu sonuca ulaşmak için tercih ettiğimiz deterjan türü hangisi? Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 44,4’ü toz/granül deterjanı tercih ediyor. Yüzde 40,5’i ise hem toz hem de sıvı deterjandan yana seçimini yapıyor. Yüzde 15,1’i ise sıvı/likit deterjan kullanıyor.

Kazanan toz deterjan. Peki neden?

Deterjan alırken herkesin kendine göre öncelediği kriterler vardır. Kimileri güzel kokmasını, kimileri yumuşaklık etkisini, kimileri de renk korumasını önceliyor. Araştırma sonucuna göre tüketicilerin toz deterjanı kullanım nedenlerinin en başında yüzde 37 ile temiz yıkama geliyor. Yüzde 27 ile beyazlatma ikinci, yüzde 14,6 ile uygun fiyat üçüncü, yüzde 10,4 ile leke çıkarma dördüncü, yüzde 9,3 ile alışkanlık beşinci, yüzde 1,7 ile doğal-ekolojik ürün olması altıncı sırada yer alıyor. Solmasını istemediğimiz renkliler, renklilerle karışmasını istemediğimiz beyazlar ve hep canlı kalmasını istediğimiz siyahlar derken hangilerinde toz deterjanı kullanacağımıza karar veremeyebiliyoruz. Ancak araştırma sonucuna göre tüketicilerin 71,2’si tercihini beyazlardan yana yaparak kararını vermiş durumda. Toz deterjan kullanımının tercih edildiği diğer çamaşır türleri ise sırasıyla; yüzde 22,6 ile renkliler, yüzde 3,7 ile siyahlar, yüzde 2,6 ile tül perdeler.

Çamaşırlarda kalıntı kalmasın diyenler sıvı deterjandan yana

Çamaşır deterjanı seçiminde ‘Toz mu? Sıvı mı?’ karşılaştırmasında seçimini sıvıdan yana yapanların nedenleri nedir? Araştırma sonucuna göre tüketicilerin sıvı deterjan tercih etmelerinin temelinde kalıntı bırakmama özelliği olduğu görülüyor. Tüketicilerin sıvı deterjan kullanım nedenleri arasında ise ilk sırada yüzde 36 ile kalıntı bırakmaması bulunuyor. Yüzde 24,2’si çamaşırı koruma, yüzde 11,9’u temiz yıkama, yüzde 9,5’i güzel koku, yüzde 8,1’i yumuşaklık, yüzde 5,9’u doğal/ekolojik ürün, yüzde 1,7’si alışkanlık, yüzde 1,1’i uygun fiyat, yüzde 1,1’i leke çıkarma diğer kullanım nedenleri arasında yer alıyor.

Çamaşır deterjanlarından ne kadar memnunuz?

Kullandığımız deterjanlarda zaman zaman fiyat, leke çıkarmama, kalıntı gibi nedenlerden dolayı istediğimiz performansı elde edemeyebiliyoruz. Peki tüketiciler kullandığı çamaşır deterjanlarından ne kadar memnun? Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 57,8’i çamaşır deterjanlarından kesinlikle memnun olduğunu belirtiyor. Diğer memnuniyet düzeyleri ise yüzde 31,4’ü memnun, yüzde 6’sı ne memnun ne değil, yüzde 2’si memnun değil, yüzde 2,8’i ise kesinlikle memnun değil olarak görülüyor. Araştırmada tüketicilerin çamaşır deterjanlarına yönelik yaşadığı sorunlarda yüzde 59,4 ile fiyat ve yüzde 40,7 ile leke çıkarma durumu öne çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 25,3’ü temiz yıkamadığı için, yüzde 17,8’i kalıntı, yüzde 15’i sertlik ve yüzde 10,9’u alerji/cilt tahrişi konularında sorun yaşadığını belirtiyor.

GBS skorunda Bingo lider

Benim Markam modeli GBS skorlamasına göre en yüksek skor 11,4 ile Bingo’ya ait olurken onu takip eden Alo 9,5 ile ikinci sırada yer alıyor. Omo 9,4 ile üçüncü sırada. Diğer çamaşır deterjanı markalarının sıralaması ise şu şekilde; Persil 8,7, ABC 7,2, Rinso 6,7, Tursil 6,3, Peros 6,1, Perwoll 6,0, Yumoş 5,9, Hacı Şakir 5,8, Duru 5,4, Dalan 4,9, Baron 3,7, Ersağ 3,0.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 12- 14 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Benim Markam” Çamaşır Deterjanı Tercih araştırmasına bin 100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.