Prens Selman, Kaşıkçı cinayetini üstlendi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi  Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin, olayın kendi sorumluğu altında olduğunu ve olayın sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin, olayın kendi sorumluğu altında olduğunu ve olayın sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Suudi Veliaht Prensi Selman'ın Kaşıkçı cinayetinde sorumluluğu üstlenmesi, Mısır'da Sisi aleyhine yapılan gösteriler ve sonrasındaki geniş çaplı göz altı operasyonları, Suudi Arabistan'da göz altına alınan Filistinlilerin ve Ürdünlülerin işkence gördüğü iddiası, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Afganistan'da Taliban'la mücadele noktasında hem ABD'ye hem de Pakistan'ın eski politikalarına yönelik eleştirileri, İran destekli Husilerin düzenlediklerin saldırıların İsrail ile yapılacak olası bir savaş için savaş tatbikatı olduğu iddiası, İsrail'in eski Kamu Güvenliği Bakanı ve Likud Partisi Milletvekili Avi Dichter'ın Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesi, Pakistan'da çocukların Keşmir'de çocukların yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için dünyaya yaptıkları çağrı haberleri önemli gündem başlıkları olarak öne çıktı.

Prens Selman, Kaşıkçı cinayetini üstlendi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin, "Bu olay benim sorumluluğum altında oldu, tüm sorumluluğu üstleniyorum." dedi."Sizin bilginiz olmadan nasıl böyle bir şey olabilir?" sorusuna Bin Selman'ın, "Suudi Arabistan'da 20 milyon insan yaşıyor. 3 milyon devlet çalışanı var." diyerek cevap verdiği bildirildi. Bin Selman'ın "Peki onlar sizin uçaklarınızdan birini alabilirler mi?" sorusuna da "İşlerimi takip eden görevliler, bakanlar var. Bu onların sorumluluğu. Onların bunu yapmaya yetkisi var." yanıtını verdiği belirtildi.

Mısır’da Sisi aleyhi gösteriler sonrası gözaltılar

İspanya’da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayımlamaya başladığı videolar, Mısır halkını derinden etkiledi. Başkent Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, Şarkiyye, Dumyat ve Suveyş'te Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanan maçın ardından Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde eylemler yapıldı. Eylemcilerin 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği 25 Ocak Devrimi esnasında kullandığı defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attığı duyuldu. Öte yandan, Mısır polisi cuma günü Cumhurbaşkanı Sisi’ye karşı düzenlenmesi beklenen gösterilerden önce geniş çaplı gözaltı operasyonu düzenlendi. Düzenlenen operasyonla bin 900 kişi gözaltına alındı.

Filistinliler Arabistan'da işkence mi görüyor?

Lübnan merkezli Filistin İnsan Hakları Kuruluşu "Şahid", Suudi Arabistan'da aylardır gözaltında tutulan onlarca Filistinli ve Ürdünlünün çeşitli işkencelere maruz kaldığını öne sürdü. Öte yandan, 81 yaşındaki kanser hastası Hamas yöneticisi Muhammed Salih el-Hudari ve Mekke Ummul Kura Ünivesitesi'nde öğretim görevlisi oğlu Hani de aylardır Suudi Arabistan'da gözaltında tutuluyor.

"19 yıl daha savaşsanız yine de başaramazsınız"

Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurul Toplantıları kapsamında Amerikan Dış İlişkiler Konseyinde (CFR) konuşan Pakistan Başbakanı İmran Han Afganistan'da askeri bir çözümün mümkün olmadığını belirtti. Han, ABD Başkanı Trump ile görüşmesinde, "Afganistan'da 19 yıl savaştınız ve başaramadınız. 19 yıl daha savaşsanız yine de başarılı olamayacaksınız." diyeceğini ifade etti. Pakistan Başbakanı, ABD'nin 11 Eylül sonrası küresel teröre karşı savaşına katılmakla Pakistan en büyük hatalardan birini yaptığını vurguladı.

Husi saldırıları, olası İran- İsrail savaşının tatbikatı

İran'ın Yemen'deki müttefiki Husilerin, BAE ve Suudi Arabistan'ın havalimanlarına düzenlediği saldırılarda İHA'ları kullanması ve son olarak Saudi Aramco petrol tesislerini de İHA'larla vurması İsrail tarafından dikkatle izlendi. Bu saldırılar, İran'ın başta Hizbullah ve Suriye'deki Şii milisler olmak üzere bölgedeki müttefikleri üzerinden İHA'larla İsrail'i hedef alabileceği konusunda Tel Aviv yönetiminin endişelerini artırdı. İsrailli araştırma kuruluşu Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi'nin raporlarında (JCPA), Husilerin, BAE ve Suudi Arabistan'a yönelik İHA'lı saldırılarının Tahran yönetiminin İsrail'e karşı savaş hazırlıklarının bir parçası olduğuna işaret edildi.

İsrailli eski Bakan'dan Mescid-i Aksa'ya baskın

İsrail'in eski Kamu Güvenliği Bakanı ve Likud Partisi Milletvekili Avi Dichter, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.İsrail polisi yerel saat ile 07.30’da Mughrabi Kapısı’nı açtı ve Dichter, polis eşliğinde avluları gezdi. Dichter’le birlikte birçok Yahudi yerleşimci de içeri girip, avluda gezdi ve ‘Tapınak Dağı’ hakkında açıklamaları dinlediler. Öte yandan orada bulunan cemaat, öğrenciler ve Aksa’nın muhafızlarının sloganlar atarak, Dichter ve diğer Yahudi grubun serbestçe dolaşmasını engellemeye çalıştıkları belirtildi.

Pakistanlı çocuklardan dünyaya Keşmir çağrısı

Pakistan'da binlerce çocuk, ellerinde dünya liderlerinin fotoğraflarının olduğu ve üzerinde "Amca! Lütfen Keşmirli çocukları kurtarın" yazılı pankartlarla Hindistan ablukasındaki Cammu Keşmir'deki çocukların durumuna dikkati çekmek için yürüdü."Bağımsız Keşmir" sloganları atarak yürüyen çocuklar, uluslararası kamuoyunu, çocuk hakları ve insan hakları örgütlerini Keşmir'deki çocukların durumunun düzeltilmesi için harekete geçmeye çağırdı.