İsrail'in Lübnan saldırısının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen Lübnan hâlâ İsrail-Filistin savaş alanı

İsrail'in Lübnan saldırısının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen Lübnan hâlâ İsrail-Filistin savaş alanı.
İsrail'in Lübnan saldırısının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen Lübnan hâlâ İsrail-Filistin savaş alanı.

Tam 50 yıl önce bugün, kadın kılığına girmiş bir İsrailli adam liderliğindeki komando timi, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün üst düzey üç yetkilisi Kemal Advan, Muhammed Yusuf Najjar ve Kemal Nasır'ı evlerinde vurarak öldürdü. Düzenlenen bu baskın, Lübnan'ın İsrail ve muhaliflerinin hesaplarını halledecekleri bir arena haline geldiği ilk dönemlerde gerçekleşti. Elli yıl sonra, geçen hafta İsrail ile Lübnan'daki Filistinli militan gruplar arasındaki sınır boyunca karşılıklı roket ateşi ve hava saldırılarının da açık bir şekilde ortaya koyduğu gibi durum hâlâ böyle.

50 yıl önce 10 Nisan 1973 yılında, kadın kılığına girmiş bir adam liderliğindeki bir İsrail komando timi Beyrut'un lüks bir mahallesine sızdı ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün üst düzey üç yetkilisini evlerinde vurarak öldürdü.

  • Beyrut'a çok az bir direnişle girip çıkan İsrail ekibi tarafından gerçekleştirilen suikastların cüretkarlığı Lübnanlıları hayrete düşürdü. Düzenlenen bu baskın, bölgesel güçlerin Lübnan'a defalarca müdahale ettiği, bugüne kadar devam eden yeni bir döneme de işaret ediyor.

Baskına, daha sonra İsrail'in en üst düzey ordu komutanı ve ardından 1999'da başbakan olan Ehud Barak önderlik etti. Hedefleri, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki FKÖ operasyonlarından sorumlu Kemal Advan; FKÖ yürütme kurulu üyesi Muhammed Yusuf Najjar; ve bir FKÖ sözcüsü ve karizmatik bir yazar ve şair olan Kemal Nasır idi.

9 Nisan 1973 gecesi, Advan'ın eşi Maha Jayousi diş ağrısı çekiyordu ve küçük çocuklarının odasında yattı. Gece saat 1 civarında güçlü bir sesle ve yatağının üstündeki camın kırılmasıyla uyandı. Advan elinde silahla yatak odasına koştu ve ona odada kalmasını söyledi. Saniyeler sonra silah sesleri duyuldu ve Advan yatak odalarının arasındaki koridorda düşerek öldü. İki silahlı adam yatak odasına geldi ve Jayousi ile çocuklarına meşale tuttu. İçlerinden biri radyosuna İbranice şöyle dedi: "Görev tamamlandı. Karısı ve çocukları burada, onları da mı öldürelim?” ve "Direnmezlerse onları öldürmeyin." yanıtı geldi.

Lübnan, Beyrut'un hemen dışında bulunan bu iki arabanın, İsrail askerlerinin 10 Nisan 1973'te Filistinli liderlere düzenlediği baskınlarda kullandıklarına inanılıyor.
Lübnan, Beyrut'un hemen dışında bulunan bu iki arabanın, İsrail askerlerinin 10 Nisan 1973'te Filistinli liderlere düzenlediği baskınlarda kullandıklarına inanılıyor.

Jayousi, İsrailliler gittiğinde etrafına baktı. Ana giriş tamamen kırılmış ve kurşun delikleriyle delik deşik edilmişti ve merdivenlerde kan lekeleri vardı fakat ekibin Nasır'ı da öldürdüğünü ilk başta anlamadı. Jayousi balkonuna gitti ve sokağın karşısındaki binada yaşayan Najjar'a seslendi, ancak Najjar ve eşi de öldürülmüştü

  • Gençlik Pınarı Operasyonu olarak bilinen baskın, üç FKÖ yetkilisinin yanı sıra saldırıya yanıt veren çok sayıda Lübnanlı polis ve korumayı öldürdü. Ayrı bir ekipteki iki İsrailli komando, Beyrut'ta başka bir hedefe saldırdıkları sırada çıkan çatışmada yaralandıktan sonra öldü.
Operasyon, 1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistinli Kara Eylül grubu tarafından rehin alınması sırasında 11 İsrailli antrenör ve sporcunun öldürülmesine misilleme olarak İsrail'in Filistinli şahsiyetlere yönelik bir dizi suikastının parçasıydı.

İsrailliler teknelerle Beyrut kıyılarına indi ve turist kılığına giren Mossad ajanları tarafından karşılandılar ve onları Verdun mahallesine götürdüler. Orada, üç ekip iki binaya sızıp apartman kapılarını açarken, Barak ve bir yedek ekip dışarıda bekliyordu. Barak yıllar sonra bir televizyon röportajında, kendilerine yaklaşan bir korumayı öldürdüklerini ve ateş açılmasına karşılık veren Lübnan polis aracına ateş açtıklarını söyledi. Barak, sekiz dakika sonra üç ekibin geri döndüğünü, kıyıya geri döndüklerini ve teknelerle denize açıldıklarını söyledi. Ekip, Batı Şeria'daki FKÖ görevlilerinin tutuklanmasına yol açan belgelerle kaçtı.

İsrail'in 1973'teki Gençlik Pınarı Operasyonu, üç FKÖ yetkilisinin yanı sıra çok sayıda polis ve korumanın ölümüyle sonuçlandı.
İsrail'in 1973'teki Gençlik Pınarı Operasyonu, üç FKÖ yetkilisinin yanı sıra çok sayıda polis ve korumanın ölümüyle sonuçlandı.

Cinayetlerden günler sonra, çok sayıda Filistinli yetkilinin ve savaşçının toprağa verildiği "Şehitler Mezarlığı"na gömülen üç liderin cenazesine 100.000'den fazla kişi katıldı.

  • Baskın, Lübnanlılar arasında FKÖ'nün ve diğer Filistinli grupların destekçileri ve muhalifleri arasında zaten alevlenmiş olan bölünmeleri alevlendirdi. Filistinli gruplar 1970'te Lübnan'ı üs olarak kabul etmiş, Ürdün'den sürüldükten ve İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü ele geçirmesinden üç yıl sonra Lübnan'a taşınmıştı. Lübnan'dan İsrail'in içine saldırılar düzenliyorlardı.

Ardından gelen siyasî kriz, Lübnan'ın o zamanki Başbakanı Saeb Salam hükümetinin istifasına yol açtı. Bir aydan kısa bir süre sonra Lübnan ordusu ile Filistinli gerillalar arasında çatışma çıktı. Bu bölünmeler, Lübnan'ı 1975-1990'daki iç savaşına iten bir faktördü; bu sırada İsrail, 2000'de geri çekilene kadar ülkenin bir bölümünü işgal etti.

Hayatını kaybeden Filistinlilerin bayraklarla sarılı tabutlarını, cenaze alayı taşıyor.
Hayatını kaybeden Filistinlilerin bayraklarla sarılı tabutlarını, cenaze alayı taşıyor.

İç savaşın sona ermesinden bu yana, İran destekli Şii militan grubu Hizbullah, İsrail'in Lübnan'daki ana düşmanı olarak devreye girdi. 2006'da İsrail ile Hizbullah arasındaki bir savaş Lübnan'da, özellikle de güneyde ağır yıkıma yol açtı.

Son 50 yılın savaşları ve çatışmaları, 1973 baskınının anılarını gölgede bıraksa da, yine de önemli bir an olarak öne çıkmaktadır.