İsrail’de ilki düzenlenen Necef Zirvesi bölgesel foruma dönüştürülecek

ABD, Mısır, Fas, BAE, Bahreyn ve İsrail Dışişleri Bakanları İsrail'deki Necef Zirve'sinde buluştu
ABD, Mısır, Fas, BAE, Bahreyn ve İsrail Dışişleri Bakanları İsrail'deki Necef Zirve'sinde buluştu

İsrail'in ev sahipliğinde düzenlenen ve İsrail, ABD, Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn dışişleri bakanlarının katıldığı "Necef Zirvesi"nde "İran tehdidine" karşı ortak mücadele ve Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüm vurgusu yapıldı ve ilk kez Necef Çölü’nde gerçekleştirilen Necef Zirvesi’nin bölgesel foruma dönüştürüleceği açıklandı.

İsrail’in ev sahipliğinde Necef Çölü’ndeki yerleşim birimi Sde Boker’de ABD, Bahreyn, BAE, Fas, Mısır ve İsrail’in katılımıyla ilk kez Necef Zirvesi düzenlendi. Zirvenin kapanışında ev sahibi İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid Al-Zayani, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Bourita, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ortak basın toplantısı düzenleyerek, zirvenin bölgesel ve kalıcı foruma dönüştürüleceğini açıkladı.

Toplantıda konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, zirvenin “ilerleme, teknoloji, dinî hoşgörü, güvenlik ve istihbarat işbirliğine dayalı yeni bir bölgesel mimarî inşa ettiğini” aktardı. İran tehdidine dikkat çeken Lapid, “Bu yeni mimarî, inşa ettiğimiz ortak yetenekler, başta İran ve onun vekilleri olmak üzere ortak düşmanlarımızı korkutuyor ve caydırıyor.” dedi.

Geçen gün akşam saatlerinde İsrail’in Hadera kentinde düzenlenen terör saldırısına değinen Lapid, teröristlerin ülkeler arasında fitne ekmek ve barışı engellemek istediğini fakat "başarılı olamayacaklarını" ifade ederek, İsrail’in “barış yolunda” devam edeceğinin sözünü verdi.


Blinken: “Bir zamanlar imkansız olan şeyler mümkün hale geldi”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, BAE, Bahreyn ve Fas'ın 2020'de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmaları imzaladığını hatırlatarak, “Bir zamanlar imkansız olan şeyler mümkün hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Blinken, İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki normalleşmenin bir sonucu olarak son aylarda bölgede artan ekonomik ilişkilere, güneş enerjisi anlaşmalarına ve diplomatik forumlara övgüde bulundu ve bu sürecin "bölge halkları için daha barışçıl ve müreffeh bir hayat sağladığını" savundu.

ABD’nin söz konusu anlaşmaları desteklemeye devam edeceğini aktaran Blinken, ABD’nin müttefiklerine İran da dahil olmak üzere bölgedeki ortak düşmanlarla yüzleşmesine yardımcı olacağına dair güvence verdi.

Blinken, "Bu görüşmeler devam edecek. Böylelikle Filistinliler ve İsraillilerin eşit şekilde özgürlük, güvenlik, fırsat ve saygınlık şartlarından yararlanmaları hedefine ulaşmak ve müzakere edilen iki devletli çözümün uygun şartlarının oluşturulması için beraber çalışabiliriz. Son olarak, komşu ülkeler ve ABD açısından dost ülkeler olarak, İran ve uzantıları da dahil ortak güvenlik sorunları ve tehditlerine karşı da birlikte mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

“Birbirimizi tanımıyoruz"

Necef Zirvesi’nin gerçekleşmesine yardımcı olan ABD’ye övgüde bulunan BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan, zirveyi Hadera’daki terör saldırısına karşı bir darbe olarak nitelendirerek, saldırıyı kınadı. Al Nahyan, İsrail ile Arap dünyası arasındaki bağların gelişmesini memnuniyetle karşıladıklarını aktardı. Arap dışişleri bakanlarına atıfta bulunan Al Nahyan, “Abdullatif, Nasır ve benim için İsrail’de olmak yeni. İsrail çok uzun bir süredir bu bölgede olmasına rağmen bu bizim ilk seferimiz. Birbirimizi tanımıyoruz." dedi.

Mısır ve Fas’tan İsrail-Filistin ihtilafında "iki devletli çözüm" vurgusu

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, zirvenin "ortak hedeflere ulaşmak için nasıl ilerleme kaydedilebileceği konusundaki düşünceleri öne çıkarma fırsatı verdiğini" kaydederek, Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüme işaret etti.

Şukri, "Görüşmeler sırasında, İsrail-Filistin barış sürecinin öneminin ve Filistin ile İsrail'in barış içinde yan yana yaşayabileceği, Filistin'in 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet olarak tanındığı iki devletli çözümün önemi ve imkanının altını çizdik." diye konuştu.

Fas Dışişleri Bakanı Bourita, "Filistin-İsrail çatışmasında bir barış gücü olabileceğimizi göstermek için buradayız. Çözüm mümkündür. Biz, yan yana yaşayan, 1967 sınırlarında ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin var olduğu, İsrail'in de güvenliğini koruyacak şekilde bir çözümü içeren iki devletli çözümden yanayız." dedi.

Bourita, Fas’ın İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli çözüme verdiği desteği yeniden vurgulayarak, muhtemel herhangi bir çözümün İsrail güvenlik çıkarlarına da saygı göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi. Fas’ın İsrail’i tanıma kararının “fırsatçı bir hareket olmadığını” vurgulayan Bourita, iki ülke arasındaki bağların derinliğine değindi. Fas’tan göç eden büyük İsrailli topluluğuna dikkat çeken Bourita, Necef’de bulunan Yeruham ve Dimona’nan kasabalarının belediye başkanlarının Fas kökenli olduğunu yeni öğrendiğini sözlerine ekledi.

"İran tehdidi bu güç birleşimini acil hale getirdi"

Bahreyn Dışişleri Bakanı Al Zayani de konuşmasına Hadera’daki "terör saldırısını" kınayarak başladı. Al Zayani, Suudi Arabistan ve Yemen’deki Husi saldırıları gibi son olayların yanı sıra İran’ın nükleer programının bölge ülkelerinin güçlerinin birleştirilmesi ihtiyacını daha acil hale getirdiğini vurguladı. İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüme vurgu yapan Al Zayani, bu güç birleşiminin Filistinliler için "yaşanabilir bir devlet" sağlamasına yönelik çabalarını da içermesi gerektiğini açıkladı.