Bangladeş'te, Arakanlı çocuklara eğitim engeli

Bangladeş'teki mülteci kampında  futbol oynayan Arakanlı çocuklar.
Bangladeş'teki mülteci kampında futbol oynayan Arakanlı çocuklar.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeşli yetkililerin Müslüman çocukların yerel okullara kayıt olmalarını engellediği bildirildi. Örgüt, Arakanlı Müslüman çocukların eğitimine yönelik kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. HRW'nin çocuk hakları uzmanı Bill Van Esveld, "Hükümetin, Arakanlı Müslümanların çocukların eğitilmesini engelleyen, yanlış yönlendirilmiş politikasına son vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeş hükümetinin, ülkeye sığınan 400 bin Arakanlı Müslüman çocuğun eğitim hakkını ihlal ettiğini bildirdi.

HRW'nin 81 sayfalık "Biz İnsan Değil Miyiz? Bangladeş'te Arakanlı Müslüman Mülteci Çocukların Eğitilmesinin Reddedilmesi" başlıklı raporda, aralarında öğretmen, yardım çalışanı, devlet memuru, Arakanlı Müslüman çocuk ve ailelerin bulunduğu 163 kişiyle yapılan görüşmelerde Bangladeş'teki Arakanlı Müslüman çocukların yerel okullara kayıt olmalarının engellendiği bilgisinin elde edildiği belirtildi.

Raporda, Bangladeş'te Arakanlı Müslüman çocuklar için orta eğitim kurumlarının bulunmadığı, bu çocukların, Bangladeş eğitim müfredatından faydalanmasına ve Bengalce öğrenmesine izin verilmediği ifade edildi.

Bangladeş'teki mülteci kampındaki Arakanlı çocuklar birikmiş sel sularından geçerek kamptaki eğitim merkezlerine gidiyor.
Bangladeş'teki mülteci kampındaki Arakanlı çocuklar birikmiş sel sularından geçerek kamptaki eğitim merkezlerine gidiyor.

Özel okullar kapatıldı

BM öncülüğündeki insan hakları örgütlerinin, yeni bir gayriresmi eğitim müfredatı oluşturmak için devreye girdiği bildirilen raporda, Bangladeşli yetkililerin bu girişimi onaylamada yavaş kaldığı kaydedildi.

Raporda, geçen yıl sunulan, yalnızca ilk iki seviyesinin Bangladeş tarafından onaylanması bir sene süren programın beş seviyeden oluştuğu, Bangladeşli yetkililerin gayriresmi programı onaylasa bile çocukların ulusal sınavlara giremeyeceği ve eğitimlerine orta okuldan devam edemeyeceği aktarıldı.

Bangledeş ve Myanmar Arakanlı mülteci çocukların özel okullarda farklı bir müfredatla eğitim almasına müsaade etmiyor.
Bangledeş ve Myanmar Arakanlı mülteci çocukların özel okullarda farklı bir müfredatla eğitim almasına müsaade etmiyor.

Geçmişte öğretmenlik yapan kişilerin, kamp alanlarında özel okullar kurduğu ancak Bangladeşli yetkililer tarafından tespit edilen bu okulların kapatıldığının altı çizilen raporda, şubat ayında örgütün Ukhiya bölgesinde birkaç ilk ve orta okulu ziyaret ettiği, bu okullara Arakanlı Müslüman öğrencilerin alınmadığının öğrenildiği vurgulandı.

Raporda, HRW'nin görüştüğü Arakanlı Müslüman bir öğretmenin, "Üçüncü sınıfı bile bitirmeyen 200 veya 300 bin çocuk kamplarda yaşıyor. Uygun eğitim verilmediğinden gelecekleri yok olacak." ifadelerine yer verildi.

Myanmar, sorunun baş aktörlerinden biri

Myanmar'ın da bu sorunda rol oynadığı değerlendirmesinde bulunulan raporda, Nepido yönetiminin Bangladeş eğitim müfredatını onaylamayı reddettiği ifade edildi.

2016 yılında çekilen bu fotoğrafta, Myanmar'da yaşayan Arakanlı Müslümanlar köylerinde ateşe verilen bakkalın yanında dururken görülüyor.
2016 yılında çekilen bu fotoğrafta, Myanmar'da yaşayan Arakanlı Müslümanlar köylerinde ateşe verilen bakkalın yanında dururken görülüyor.

Raporda, çok sayıda Arakanlı Müslüman çocuğun, Myanmar'dan kaçmadan önce de ayrımcılığa uğradığı, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslüman öğretmenler üzerindeki baskı kurduğu veya hareket kısıtlamasına gittiği kaydedildi.

HRW'den Myanmar ve Bangladeş'e kısıtlamaları kaldırın çağrısı

Arakanlı Müslüman çocuklara uygulanan eğitim engelinin, Bangladeş'in kendi çıkarlarına zarar verdiğine işaret edilen raporda, bu uygulamanın yeni nesli ve bir bütün olarak Arakanlı Müslüman topluluğun istikbalini tahrip ettiği belirtildi.

Bangladeş'teki Cox's Bazar bölgesinde mülteci kamplarında oyun oynayan Arakanlı çocuklar.
Bangladeş'teki Cox's Bazar bölgesinde mülteci kamplarında oyun oynayan Arakanlı çocuklar.

Raporda, ülkede yaşayan 400 bin Arakanlı Müslüman çocuğun eğitime erişimini engelleyen Bangladeş hükümetine, bu kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulunuldu.

"Bangladeş, bu politikaya son vermeli"

Raporda, örgütün çocuk hakları araştırmacısı Bill Van Esveld, Bangladeş hükümetinin sınırlarını Arakanlı Müslümanlara açarak sayısız hayat kurtardığının altını çizerek, "Çocukların eğitimden mahrum bırakılması sadece onlara verilen zararı artırıyor ve mültecilerin durumlarını çözmüyor. Hükümetin, Arakanlı Müslüman çocukların eğitilmesini engelleyen yanlış yönlendirilmiş politikasına son vermesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Esveld, iki yıl geçmesine rağmen çocukları okullara kayıt ettirecek bir planın hazırlanmadığını sözlerine ekledi.