Bahreyn Kültür Bakanı İsrail Büyükelçisi ile el sıkışmayı reddettiği için görevden alındı

Bahreynli eski Kültür Bakanı Şeyha Mey, İsrail işgalinin normalleşmesine karşı duruşuyla tanınıyordu.
Bahreynli eski Kültür Bakanı Şeyha Mey, İsrail işgalinin normalleşmesine karşı duruşuyla tanınıyordu.

Bahreyn Kültür Bakanı Şeyha Mey Muhammed bint Halife'nin başkent Manama'da katıldığı cenaze töreninde İsrail'in Bahreyn Büyükelçisi Eitan Na'eh ile el sıkışmayı reddettiği ve töreni terk ettiği için görevden alındığı iddia edildi. Bahreyn hükümetiyse, kabine değişikliğinin "yanlış yorumlanmaması gerektiğini" savundu.

Bahreyn Kültür Bakanı aynı zamanda kraliyet ailesinin kadın üyesi Şeyha Mey Muhammed bint Halife'nin İsrail'in Manama Büyükelçisi Eitan Na'eh ile görüşmeyi ve el sıkışmayı reddettiği aktarıldı.

İsrail ile normalleşmeye karşı çıkmasıyla tanınan Şeyha Mey, 16 haziranda ABD'nin Bahreyn Büyükelçisi Steven Bondy'nin babası için düzenlenen cenaze töreninde meydana gelen olayın ardından görevden alındı.

Haberlere göre, Şeyha Mey, İsrail'in Bahreyn Büyükelçisi Eitan Na'eh ile el sıkışmayı reddederek cenaze törenini terk etti ve ABD Büyükelçiliğinden kendisinin törene katıldığına ilişkin fotoğrafların yayınlanmamasını istedi.

Lapid, Bahreyn Veliahdı ile görüştü, Bakan görevden alındı

Jerusalem Post'un haberine göre, ülkede 20 yıldır Kültür Bakanlığı görevini yürüten Şeyha Mey, olaydan günler sonra Balkan ülkelerini ziyarette bulunurken 21 Temmuz'da kraliyet kararnamesiyle yapılan kabine değişikliğinde görevden alındı.

Haberde, İsrail Başbakanı Yair Lapid'in aynı gün Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakanı Selman bin Hamed bin İsa Al Halife ile telefonda görüştüğü ve yapılan açıklamada "ikili ilişkilere vurgu yapıldığına" işaret edildi.

Bahreyn hükümetinden "yanlış yorumlanmamalı" açıklaması

Basında çıkan iddiaların üzerine, Bahreyn hükümet sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Şeyha Mey'in 20 yıldan uzun süredir Bahreyn hükümetinde ayrıcalıklı olarak görev yaptığı, "kabinede yapılan değişikliklerin Bahreyn tarihindeki en kapsamlı hükümet değişikliği olduğu, bu değişimlerin yanlış yorumlanmaması gerektiği" ifade edildi.

  • Buna karşın Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Bahreynli Bakan'ın İsrail Büyükelçisi'nin elini sıkmayı reddetmesinin "Bahreyn halkının Filistin halkına karşı samimi desteğinin gerçek bir örneği olduğunu" belirtti. Kasım, İsrail ile tüm normalleşme çabalarının "ortak Arap vicdanı için kabul edilemez olduğunu" kaydetti.

(Soldan sağa) Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid al Zayani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ve BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Abraham Anlaşmaları'nın imza töreninde.
(Soldan sağa) Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid al Zayani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ve BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Abraham Anlaşmaları'nın imza töreninde.

Bahreyn ve Birlişik Arap Emirlikleri (BAE), Eylül 2020'de eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin son aylarında ABD'nin aracılık ettiği bir anlaşmayla imzaladıkları İsrail'le diplomatik normalleşme anlaşmalarının ardından hızla ilişkilerini geliştirmeye başlamıştı. Çok geçmeden Fas ve Sudan da aynı yolu izlemişti.

İsraille normalleşme adımını atan bu ülkeler daha önce İsrail'in Filistin'i işgalini protesto etmek için İsrail ile ilişki kurmayı reddetmişti. Anlaşmalar, Filistinlilerle kapsamlı bir barış anlaşmasına varana kadar İsrail'le normalleşme olmaması gerektiğine dair uzun süredir var olan Arap fikir birliğini derinden sarstı.

Hem Filistin Yönetimi hem de Hamas, normalleşme anlaşmalarını halklarının "arkasından bir bıçaklama" olarak kınamıştı.