Uçakta yenilen yemeğin tadı neden farklı?

​Uçakta yenilen yemeğin tadı neden farklı?
​Uçakta yenilen yemeğin tadı neden farklı?

Uçakta yediğiniz yemeklerin tadının farklı geldiği oldu mu? Birçok insanın yaşadığı bu durum gerçekten yemeklerin tadının farklılığından mı yoksa psikolojik olarak mı hissediliyor oldukça merak konusu. Bu sebeple birçok araştırma yapılan bu durumunun sebebi neymiş gelin bir bakalım...

Uçakta yenilen yemeklerin neden farklı tada sahip olduğunu araştıran gastrofizik uzmanları, bu konuya cevap bulabilmek için tat algılama faktörlerimiz üzerinde duruyor. Çünkü yükseklikle birlikte değişen nem ve basınç koşulları tat ve koku algılama duyularımızı doğrudan etkiliyor. Tat algılama duyularımız %80 oranında koku duyularımıza bağlı geliştiği için nemsiz ortamda tat algılamamız da değişiyor. Uçakta verilen yemeklerin genellikle 30.000 feet yükseklikte dağıtılmaya başlandığı düşünülürse eğer kabinde yer alan nem %20'ye kadar düşmüş olacağı için burun içinde yeterli nemlilik oluşmayacak ve bu sebeple de koku algılamamız da düşecektir. Ayrıca düşen basınç sadece kokuyu değil dilimizin üzerinde yer alan tat tomurcuklarımızı da etkiliyor. Bu sebeple uçakta yediğimiz yiyecekler karada yediklerimize göre farklı geliyor.

Uçakta yenilen yiyeceklerin farklı aromaya sahip olmasının bir diğer nedeni ise gürültü. Yapılan çalışmalar gürültülü ortamda kokuları ayırt edebilme performansımızın düştüğünü gösteriyor. Bunun yanı sıra yenilen yiyeceğin normalinde daha gevrek hissedilmesine de neden oluyor. Bu sebeple uçakta yenilen yiyeceklerin tadı gürültüden dolayı da farklı algılanıyor.

Bu konu üzerinde yapılan araştırmalarda gözlemlenen bir diğer durum ise acı tatlar, rakım yüksekliğinden en çok etkilenen tatlar arasında. Bu sebeple uçak şefleri yiyeceklerin her zaman yediğimiz tatta olabilmesi için normalden daha fazla baharat ekliyor. Ancak söz konusu ekşili tatlar olunca işte orada durumlar değişiyor ve normal bir tat elde edilmesi için daha az ekşi ekleniyor.