Balık nasıl pişirilir? 8 adımda balık pişirme rehberi!

Balık pişirme yöntemleri
Balık pişirme yöntemleri

Balık sezonu açıldı, üç tarafı denizlerle çevrili balık cenneti ülkemizde sofralar birbirinden nefis balık çeşitleri ile şenlendi. Peki ya hamsisinden, lüferine, levreğinden, barbununa sofralarımızdan eksik olmayan tüm o balık çeşitlerini doğru pişirdiğimize emin miyiz? 8 adımda doğru balık pişirme rehberi için sizleri şöyle alalım.

İÇİNDEKİLER

Balığı yıkadıktan sonra güzelce kurulayın!

Balıkçıdan en sevdiğiniz balığı aldınız ve evinizin yolunu tuttunuz... Akşam menüde balık var! Balığı güzelce temizleyip, yıkadınız ve pişirme aşamasına geçtiniz. Kurulmadan pişirdiğiniz takdirde balığınız istediğiniz kıvamda pişmeyecek ve kısa sürede bayatlayacak.

Derisi alta gelecek şekilde pişirin!

Pişireceğiniz balık ne olursa olsun tavada balık pişireceğiniz zaman metodunuz mutlaka bu olsun... Balıkları derili kısmı altta kalacak şekilde tavaya yerleştirin ve bu şekilde pişirin. Bu yöntem balıkların tavaya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecek.

Tavayı ve yağı önceden ısıtın!

Balığı genellikle kızartma olarak tüketmeyi tercih eden herkesin dikkatine! Tavayı ve yağı önceden ısıtmamanız balığınızın yağ çekerek kötü pişmesine sebebiyet vereceğinden bu adım asla atlanmaması gereken bir adım.

Doğru kap kacak tercih edin!

Balığı hangi tavada kızartacağımızda en az hangi balığı kızartacağınız kadar önemli. Mutfağımızın demirbaşları arasında yer alan çelik ve döküm düz tavaların genellikle balık kızartmak için tercih edebileceğimiz en doğru seçenekler arasında olduğunu unutmayın.

Balığın suyunu kurutmayın!

Her yemekte olduğu gibi balığın da tadının suyunda olduğunu söylememizde fayda var. Balığı kızartma ya da fırında değil de buğulama olarak tüketmeyi tercih eden herkes bu maddemizi not etsin. Balığı gereğinden fazla pişirerek suyunu tamamen çekmesine sebep olmak tatsız bir balık yemenize sebep olur.

Balık çorbası severlerin dikkatine!

Balığın en sevdiği hali balık çorbası olan gerçek gurmeleri şöyle alalım. Eğer balık çorbası yapacaksanız balığınızı kaynamış suya direkt olarak atmamanız gerekir. Aksi halde balık dağılır ve parçalanır.

Marine etme süresine dikkat!

Et ve tavuk marinesinde olduğu gibi balığı uzun saatler marine etmememiz gerektiğini söylememizde fayda var. Balığı yarım saatten fazla marine ettiğimiz takdirde balık etinin tadını almamıza engel olacak ve balığımızı lapalaştıracak.

Baharat miktarına ve kullanım aşamasına dikkat!

Balığı pişirmeden önce veya tam pişirme aşamasında baharatları eklemek büyük bir hata. Bu balığınızın tadını bozacağından uzak durulması gereken bir işlem.