Fransız çiftçi protestoları büyüyor: Diğer işçiler de eylemlere katılacak mı?

Arşiv
Arşiv

Fransız çiftçilerin protestosu hızla artarken diğer sektörlerden de çok sayıda sendika desteklerini dile getirdi.

Toulouse'da taksi şoförleri grev yaparken ve Rennes'te balıkçılar protestolara katılırken, çiftçi hareketinin diğer sektörlere de yayılabileceğine dair endişeler artıyor.

Çiftçiler, tarımsal dizele yeniden vergi getirilmesinin yanı sıra Fransız ve Avrupa düzenlemelerinin boğucu bir birikimi olarak gördükleri durumu protesto ediyorlar.

20 Ocak'tan bu yana ülke çapında otoyollarda barikat oluşturmak için park halindeki traktörler ve saman balyaları kullanıyorlar. Diğer yerlerde ise dönen barikatlarla trafiği kasıtlı olarak yavaşlatıyorlar.

FNSEA ve Jeunes Agriculteurs çiftçi sendikaları 'Paris ablukası' çağrısında bulundu ve 27 Ocak'ta başkentte bir araya gelmeleri bekleniyor.

Çiftçilerin protestosuna başka sendikalar da katılabilir mi?

Ulusal CGT sendikası 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada üyelerine 'hareketini yaymaya ve yaptığımız işten iyi bir hayat kazanmamızı sağlayacak bir fikir birliğine doğru çalışmaya' çağrıda bulundu.

Birçok bölgede çiftçilere diğer sektörlerden işçiler de katıldı ve diğer sendikalar (henüz katılmamış olanlar) davalarına sempatiyle yaklaşıyorlar.

Balıkçılar protesto gösterilerine katıldı

Balıkçılar, 25 Ocak Perşembe günü Rennes'teki çiftçilerle birlikte vilayetin önünde protesto gösterisi düzenlediler.

22 Ocak'ta Atlantik Kanalı kıyısındaki Fransız sularının %75'inde balık tutmak, yunusların ve domuz balıklarının kazara yakalanmasını ve ölmesini yavaşlatmak amacıyla yasaklandı.

Yasak 500'den fazla Fransız balıkçı teknesini etkiliyor ve yabancı gemiler için de geçerli.

Ekolojik Geçiş Bakanı Christophe Béchu, balıkçıların kayıplarını telafi etmek için 'cironun %80 ila 85'i' tutarında yardım alacağını söylerken, birçok kişi bunun yeterince ileri gitmediğini söylüyor.

Taksi şoförleri toplandı

Taksi şoförleri de protestoda bulunuyor ancak şu ana kadar çiftçilerin yanında değiller.

Çarşamba günü 400 taksi Toulouse'da trafiği aksattı ve CPAM (ulusal sağlık sigortası) ofislerinin önünde toplandı.

2024 sosyal güvenlik bütçesinde yer alan ve kendilerini hastaneye giderken aynı anda birden fazla hastayı taşımaya zorlayan yeni 'sağlık hizmeti araba paylaşımı' kuralını protesto ediyorlar.

Fransa'da hastaneye ulaşım sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanabiliyor; bu da taksilerin birçok insan için sağlık zincirinde önemli bir halka olduğu anlamına geliyor.

Hastaneye ortak yolculukları 2022'de yüzde 15'ten 2025'te yüzde 55'e çıkarma planları, taksi şoförleri pahasına hükümete 92 milyon Euro tasarruf sağlayacak.

Toulouse'daki taksi şoförleri, 29 Ocak'ta saat 06:30'dan itibaren Toulouse Havalimanı'nda toplanmayı planlayan ve çeşitli 'sürpriz eylemler' içeren yeni protestolar duyurdu.

Oteller ve restoran işçileri

Otel ve restoran işçileri sendikası Union des métiers et des industrials de l'hôtellerie-restauration (UMIH), çiftçilere desteğini dile getirdi.

UMIH yaptığı açıklamada, "Onlar gibi restoranlar da artan enerji ve hammadde fiyatlarına maruz kalıyor ve kar marjlarının kaybolduğunu görüyor" dedi.

Şu ana kadar UMİH protestoya katılmadı veya grev yapma niyetinde olduğunu beyan etmedi.

Kamyon şöförleri

Kamyon şoförleri de çiftçilerin protestosunu izliyor. Lyon'da çok sayıda kamyon, traktörlerle birlikte A7'de barikatlar kurarken, yöneticiler Le Figaro'ya 'çok endişeli' olduklarını söyledi.

Kamyon sürücüleri derneği Fédération Nationale des Transports Routiers "ulusal bir hareket olmadığını" söylerken, CFDT güzergah sürücüleri sendikası Le Figaro'ya 'önümüzdeki günler veya haftalarda' çiftçilere katılmayı düşünebileceğini söyledi.

Ancak onların protestosu Bay Attal'ın henüz hükümetinde bir Ulaştırma Bakanı atamamış olmasından kaynaklanıyor.

Et işçileri

Et işçileri sendikası Confédération française de la boucherie, şarküteri, hain (CFBCT) çiftçilerin protestosunu desteklediğini söylüyor

25 Ocak'ta yapılan duyuruda, "Çiftçilerin taleplerinin acil ve somut tedbirlerle karşılanması acildir" denildi.

Sendika grev niyetini açıklamadı.

'Yayılma tehlikesi var'

Başbakan Gabriel Attal 22 Ocak'ta çiftçi sendikalarıyla bir araya geldi.

Ancak FNSEA çiftçiler birliği başkanı Arnaud Rousseau'nun "somut çözümler" olmadan "mevcut eylemlerin sonu olmayacağını" duyurmasıyla toplantı görünüşe göre sonuçsuz kaldı.

O tarihten bu yana hükümet ne taviz verdi ne de protestocuların yolları ve otoyolları kapatmasını engellemek için harekete geçti.

Polis istihbarat teşkilatı la Directionnationale du renseignement territorial (DNRT) 24 Ocak'ta 'Bekleme, her türlü eylemle sonuçlanabilecek düzensizliğe katkıda bulunan açık bir faktördür' uyarısında bulundu .

DNRT açıklamasında, "Bekleme uzadıkça yayılma tehlikesiyle karşı karşıyayız" denildi.

Başbakan Gabriel Attal, 26 Ocak öğleden sonra Occitanie'de protestocularla buluşacağını duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >