2024 ArchDaily Yılın Yapısı Ödülleri’nin Kazananları Belli Oldu

ArchDaily 2024 Ödülleri.
ArchDaily 2024 Ödülleri.

15 yıl önce ilki düzenlenen ArchDaily Yılın Yapısı Ödülleri’nin 2024 yılı kazananları belli oldu. ArchDaily, her yıl okuyucularının da yardımıyla dünyanın farklı yerlerindeki başarılı mimari tasarımları açıklıyor. Bu yılki ödüllerde, 75 finalist arasından seçilen 15 yapı adından söz ettirmeyi başardı.

İstanbul Modern Müzesi / Renzo Piano Building Workshop + Arup (Türkiye)

İstanbul Modern Müzesi.
İstanbul Modern Müzesi.

2023 yılında ziyarete açılan Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, Renzo Piano Building Workshop + Arup tarafından tasarlanıyor. Karaköy’de yer alan yapı, 10.500 metrekarelik bir alana oturuyor. Yapıda geçici sergiler, disiplinlerarası eğitim programları, film gösterimleri ve halka açık bir sanat koleksiyonu bulunuyor. Koleksiyonda, 1945 yılından günümüze uzanan eserler yer alıyor.

İstanbul Modern Müzesi’nden denize bakış.
İstanbul Modern Müzesi’nden denize bakış.

Yapı, sismik olaylara karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanıyor. Çelik destekli beton kolonlar 8,4 x 8,4 metrelik bir ızgara üzerine oturuyor. Müzenin tasarımında kullanılan dairesel kolonlar ve cephe malzemeleri sayesinde, aydınlık ve güvenli bir ortam oluşturuluyor.

The Mayoral New Warehouse Logistics Center / System Arquitectura (İspanya)

Mayoral Lojistik Merkezi’ne ait ön cephe.
Mayoral Lojistik Merkezi’ne ait ön cephe.

Yeni lojistik merkezi, Malaga'da yer alan Mayoral kampüsünde, Vazquez Molezun tarafından tasarlanmış olan deponun yanında bulunuyor. Yapının yüksek depolama gerektiren işlevi, yeni binanın 15.000 metrekarenin üzerinde bir taban alanı ile 20 metre yüksekliğe ulaşmasını gerektiriyor. Ancak hemen yanında bulunan 11 metre yüksekliğindeki mevcut bina nedeniyle yeni yapının hassasiyetle ele alınıyor. Tüm durumlar göz önüne alınarak binalar ile hacimleri arasındaki yükseklik farkını azaltmak amacıyla cepheler kavislendiriliyor. Ayrıca mevcut binadan mümkün olduğunca uzaklaşmak da tasarıma yardımcı oluyor. İlk fikre ilave olarak, şeffaflık ve opaklık kavramlarını tasarıma eklemek amacıyla cephe, yanında bulunan depoya uygun olması açısından zarf şeklinde tasarlanıyor.

Mayoral Lojistik Merkezi iç mekan.
Mayoral Lojistik Merkezi iç mekan.

Solar Trees Marketplace / Koichi Takada Architects (Çin)

Solar Trees Marketplace.
Solar Trees Marketplace.

Çin’de bulunan ve ticari yapı dalında ödül kazanan Solar Trees Marketplace, Koichi Takada Architects tarafından tasarlanıyor. 32 solar ağaçtan oluşan ve ‘mimari orman’ olarak adlandırılan proje, doğayı şehre geri getiren bir sembol olarak inşa ediliyor.

Solar Trees Marketplace iç mekan.
Solar Trees Marketplace iç mekan.

Lung Vai School / 1+1>2 Architects (Vietnam)

Lung Vai Okulu.
Lung Vai Okulu.

Eğitim yapısı dalında ödül kazanan Lung Vai Okulu, Hmong halkının yaşadığı bir dağın tepesinde yer alıyor. Köye ulaşımın zor olması nedeniyle, inşaat sürecinde Lung Vai Köyü ve komşu köy olan Bac Sum Köyü’ndeki halk el ele veriyor. Yapıda bulunan kavisli çamur duvarlar, doğa ve okul arasındaki iç ve dış sınırı ortadan kaldırıyor. Duvarlarda kullanılan geniş pencereler ve çatıdaki ışıklıklar sayesinde yapının havalandırması doğal bir yolla sağlanıyor. Tasarımı ve aydınlatması sayesinde okul, doğaya ait gibi görünüyor.

Lung Vai Okulu.
Lung Vai Okulu.

Steno Diabetes Center Copenhagen / Vilhelm Lauritzen Architects + Mikkelsen Architects + STED (Danimarka)

Steno Diyabet Merkezi.
Steno Diyabet Merkezi.

Kopenhag’ta yer alan yapı, diyabetin önlenmesi ve tedavisi için Kuzey Avrupa’nın en büyük hastanesi olarak kuruluyor. Proje, iki katlı bir yapının ortasında yer alan yeşil avlular ve halka açık bir çatı bahçesinden oluşuyor. Alüminyum cephe çerçevesi, iç ve dış mekan arasındaki sınırları ortadan kaldıran büyük camlardan meydana geliyor. Geleneksel hastane ortamının dışına çıkmayı amaçlayan tasarımcılar, kullanıcının hoş ve rahat bir deneyim yaşamalarına özen gösteriyor. Projede, bekleme süresini aktif zamana dönüştürmek amacıyla aktiviteyi destekleyecek ortak alanlar tasarlanıyor.

Steno Diyabet Merkezi.
Steno Diyabet Merkezi.

Yellow-Mini Café / JOYS Architects (Tayland)

Yellow-Mini Cafe.
Yellow-Mini Cafe.

Ödül alan Yellow-Mini Cafe, hafif eğimli bir arazide uzun dikey ağaçların arasında yer alıyor. Yapı, düz bir düzlemin altında ve üstünde bulunan işlevsel alanlardan meydana geliyor. Düzlem, projenin temel ve özgün unsuru olan çatıya dönüşüyor. Çatı altında kalan alan ise, oturmak, uzanmak ve yürümek için kullanılıyor. Doğaya ve arazinin özelliklerine başarılı şekilde adapte olan yapı, kalıpların dışına çıkan tasarımıyla kendinden söz ettiriyor.

Yellow-Mini Cafe dış cephe.
Yellow-Mini Cafe dış cephe.

CHUZHI House / Wallmakers (Hindistan)

Projenin iç mekanı.
Projenin iç mekanı.

Konut yapısı dalında ödül kazanan CHUZHI Evi, inşaat için uygun olmadığı düşünülen arazilerde nelerin inşa edilebileceğini anlatmak amacıyla tasarlanıyor. Proje, dik kayalık bir topografyada, büyük ağaçlar ve yoğun bitki örtüsü ile kaplanmış bir alanda yer alıyor. Arazide bulunan üç büyük Tamarind ağacının etrafında tasarlanan yapı, 4000 atılmış plastik şişeden şekillendirilen ve prekast dökme moloz toprak kompozit kirişlerden oluşan ‘girdaplar’ olarak tasarlanıyor. Yeraltı evi tasarlanırken, yoğun bitki örtüsünün ve ekosistemin bozulmadan gelişmeye devam etmesine olanak sağlanıyor.

Projenin dış görünümü.
Projenin dış görünümü.

450 Warren / SO-IL (Amerika)

450 Warren iç mekan tasarımı.
450 Warren iç mekan tasarımı.

Geçmişte endüstriyel bir bölge olan Gowanus, sıraevlerden ve yeşilliklerle çevrili kulelerden meydana gelen zengin çeşitliliğe sahip bir alan olarak biliniyor. Geleneksel mimariden uzaklaşarak tasarlanan kentsel çok birimli konutlar, şehri daha yaşanabilir kılıyor. Projede alana doğal ışığı ve yeşili yaymak amacıyla üç avlu bulunuyor. Avlular aynı zamanda komşuların birlikte vakit geçirmesini de teşvik ediyor. Cephede kullanılan şeffaf malzemeler sayesinde doğal ışıktan yararlanılıyor.

450 Warren dış cephesi.
450 Warren dış cephesi.

Mallcom Factory / IKSOI (Hindistan)

Fabrikanın dış cephesi.
Fabrikanın dış cephesi.

Endüstriyel yapı dalında ödül alan Mallcom Fabrikası, eski bir tekstil yerleşkesi üzerine inşa ediliyor. Projenin tasarımında imalat sektörünün ihtiyaçları ve Hindistan’ın sosyal, ekonomik ve çevresel gerçekleri göz önünde bulundurularak ilerleniyor. Bunun sonucunda tasarımda işlevsellik ilk sıraya konarak verimli, güvenli ve üretime elverişli bir alan oluşturuluyor. Projede kullanılan çelik ve beton malzeme sayesinde yalın ve sağlam bir yapı ortaya çıkıyor. Birbirinden ayrı 4 hacimden meydana gelen yapıda, kolon ve kirişlerin tekrarı sayesinde düzen sağlanıyor. Çatı pencerelerinden giren gün ışığı sayesinde aydınlık bir ortam oluşuyor.

Fabrikanın iç mekan tasarımı.
Fabrikanın iç mekan tasarımı.

Readellion Bookstore / prototype (Ukrayna)

Kitapevinin iç mekan tasarımı.
Kitapevinin iç mekan tasarımı.

İç mimarlık dalında ödül kazanan Readellion Bookstore, tasarım odaklı kitap ve dergilerden oluşan bir seçki sunuyor. 44 metrekarelik alandan meydana gelen proje, sürekli değişebilecek ve yeniden düzenlenebilecek şekilde tasarlanıyor. Projenin ortasında sunumlar ve toplantılar için asma bir ada yer alıyor. Yapının yan duvarlarında ise kitaplar ve diğer ürünler için tasarlanan raflar bulunuyor.

Kitapevinin iç mekan tasarımı.
Kitapevinin iç mekan tasarımı.

On Labs - New Global Headquarters for On running / Specific Generic + Spillmann Echsle Architekten (İsviçre)

Ofise ait iç mekan tasarımı.
Ofise ait iç mekan tasarımı.

Bir İsviçre markası için tasarlanan ofis projesinde, tasarımcılar ile marka ekibinin işbirliği içinde çalışmasıyla işlevsel, esnek ve çekici bir çalışma ortamı oluşturuluyor. 15.000 metrekarelik alana oturan ofisin planlanmasında doğa, teknoloji ve insan psikolojisi ön planda tutuluyor. 17 kattan oluşan kompleks; odak, sosyal ve işbirliği olmak üzere 3 farklı alana ayrılıyor. Projede; ofisler, konferans alanı, bar, kantin, laboratuvar, atölyeler, stüdyolar, çatı bahçesi, kütüphane ve sergi alanı yer alıyor. Esnek bir iş ortamı sağlamak amacıyla duvarlar hareketli olacak şekilde tasarlanıyor. Yapıda malzeme olarak beton, meşe ağacı, paslanmaz çelik ve yapının bulunduğu çevreye ait doğal kaya parçaları kullanılıyor.

Ofise ait iç mekan tasarımı.
Ofise ait iç mekan tasarımı.

Opera Park / Cobe (Danimarka)

Opera Park.
Opera Park.

Danimarkalı mimarlık stüdyosu Cobe, 2019 yılında Kopenhag’ın iç limanındaki eski bir sanayi adasında yeni bir park tasarlaması için görevlendiriliyor. Kraliyet Operası’nın yanında bulunan alan, yaklaşık 20 yıl önce yeşil bir çimenlikten meydana gelirken günümüzde başarılı bir tasarıma ev sahipliği yapıyor. Projede; Kuzey Amerika Ormanı, Danimarka Meşe Ormanı, İskandinav Ormanı, Doğu Bahçesi, İngiliz Bahçesi ve içinde yer alan Subtropikal Bahçe, merkezinde bir sera ve bir atriyum yer alıyor. Tüm yıl boyunca halka açık olacak şekilde tasarlanan parkta, dünyanın dört bir yanından 628 ağaç, 80.000 çok yıllık otsu bitki ve 40.000 soğanlı bitki bulunuyor. Bitki örtüsünün görünümü, kokusu, rengi ve yoğunluğu mevsimlere göre değişim gösteriyor.

Sagrada Familia Parish / ARQBR Arquitetura e Urbanismo (Brazilya)

Sagrada Familia Şapeli.
Sagrada Familia Şapeli.

Mimari konsepti maneviyat, doğa ve topluluk arasındaki ilişkiye dayanan proje, 2022 yılında tasarlanıyor. Dairesel bir neften meydana gelen yapı, ışığın iç mekana dağılmasını kolaylaştırıyor. Projenin zemin katında yer alan küçük açıklık sayesinde peyzaj projeye dahil edilirken, iç mekanın mahremiyeti de korunmaya devam ediliyor. Dairesel beton hacim, topografyaya yerleştirilen yapısal temele ait altı sütun ile taşınıyor.

Sagrada Familia Şapeli iç mekan tasarımı.
Sagrada Familia Şapeli iç mekan tasarımı.

Patagonian Shadow Pavilion / DRAA (Fransa)

Pavilyon.
Pavilyon.

Tasarım, açık havada gölge bir ortamda göl manzarasının keyfini çıkarmaya olanak sağlıyor. Projenin tasarımında yerel marangozlardan, yapay malzemeler yerine bölgede yer alan ahşapların nasıl kullanılacağı öğreniliyor. Böylece basit ahşap strüktür ve çatıdan meydana gelen bir tasarım ortaya çıkıyor.

Pavilyon.
Pavilyon.

Indoor Sports Field of Shaoxing University / UAD (Çin)

Shaoxing Üniversitesi Kapalı Spor Alanı dış cephesi.
Shaoxing Üniversitesi Kapalı Spor Alanı dış cephesi.

Yapı, kampüsün kuzeybatı köşesinde yer alıyor. Yeni spor merkezi, şehir ve kampüsün etkileşime girmesini amaçlıyor. Tasarımcılar, projeyi tasarlarken dinamik, ilham veren, tutkulu, takım ruhunu taşıyan, işlevsel açıdan esnek bir alan amaçlıyor. Açık ve kapalı alanları sayesinde mevsimlere ayak uydurabilen yapı; basketbol sahaları, voleybol sahaları, 50 metrelik parkur, badminton kortları, egzersiz odaları ve dövüş sanatları mekanlarından meydana geliyor. Kullanıcıları özgürce hareket etmeye teşvik etmek amacıyla, spor alanının net sınırları bulunmuyor.

Shaoxing Üniversitesi Kapalı Spor Alanı iç mekan tasarımı.
Shaoxing Üniversitesi Kapalı Spor Alanı iç mekan tasarımı.